fbpx
Skip to content

Roboții rapizi demoralizează oamenii

sitebit.ro noutati it

O echipă condusă de Universitatea Cornell a constatat că atunci când roboții întrec oameni în concursuri pentru premii în numerar, oamenii se consideră mai puțin competenți și depun mai puțin efort. 

Studiul “Concurența monetar-stimulativă între oameni și roboți: rezultate experimentale” a reunit economiștii comportamentali și robotiștii pentru a explora pentru prima dată cum performanța robotului afectează comportamentul și reacțiile oamenilor atunci când se luptă unul cu celălalt .

Constatările lor au validat teoriile economiștilor comportamentali privind aversiunea față de pierderi, ceea ce prevede că oamenii nu vor încerca atât de greu atunci când concurenții lor se descurcă mai bine și sugerează modul în care locurile de muncă ar putea optimiza echipele de oameni și roboții care lucrează împreună.

“Oamenii și mașinile împărtășesc deja multe locuri de muncă, uneori lucrând pe sarcini similare sau chiar identice”, a declarat Guy Hoffman, profesor asistent la Școala de Inginerie Mecanică și Aerospațială Sibley. Hoffman și Ori Heffetz, profesor asociat de economie la Școala de Management Samuel Curtis Johnson, sunt principalii autori ai studiului.

“Gândiți-vă la un casier care lucrează alături de o mașină automată de check-out sau cineva care operează un stivuitor într-un depozit care de asemenea utilizează roboți de livrare chiar lângă ei”, a spus Hoffman. “Deși este tentant să se proiecteze astfel de roboți pentru o productivitate optimă, inginerii și managerii trebuie să ia în considerare modul în care performanțele roboților pot afecta eforturile și atitudinile lucrătorilor umani față de robot și chiar față de ei înșiși. vizează în mod special aceste efecte. “

Alap Kshirsagar, student în inginerie mecanică, este primul autor al lucrării. În cadrul studiului, oamenii au concurat împotriva unui robot într-o sarcină plictisitoare – numărând de câte ori apare litera G într-un șir de caractere și apoi plasând un bloc în coșul de gunoi corespunzător numărului de apariții. Șansa persoanei de a câștiga fiecare rundă a fost determinată de o loterie bazată pe diferența dintre scorurile omului și ale robotului: dacă scorurile lor au fost aceleași, omul a avut șansa de a câștiga premiul de 50% și probabilitatea a crescut sau a scăzut în funcție de care participant a fost mai bine.

Pentru a vă asigura că concurenții au fost conștienți de mizele, ecranul a indicat șansa lor de a câștiga în fiecare moment.

După fiecare rundă, participanții au completat un chestionar care evaluează competența robotului, competența proprie și fidelitatea robotului. Cercetatorii au descoperit ca, pe masura ce robotul a avut performante mai bune, oamenii si-au evaluat competenta mai inalta, likabilitatea mai mica si propria lor competenta mai mica.

Cercetarea a fost sprijinită parțial de Fundația pentru Științele Israelului.

Sursă: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/03/190311173205.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »