Skip to content

Tehnologia digitală va elimina milioane de locuri de muncă, dar va crea noi oportunități

sitebit inteligenta artificiala

Un studiu realizat de Boston Consulting Group și firma de analiză Faethm cuantifică impactul tehnologiilor de automatizare asupra piețelor de locuri de muncă din trei țări: Australia, Germania și SUA.

BOSTON — Tehnologia crește piețele muncii, iar guvernele, companiile și indivizii trebuie să privească dincolo de numărul agregat și să ia în considerare modul în care profesiile individuale vor fi afectate. O nouă analiză cuantifică impactul tehnologiei până în 2030 în Australia, Germania și Statele Unite. Raportul, intitulat Viitorul locurilor de muncă în era AI, este lansat astăzi de Boston Consulting Group (BCG) și Faethm.

În raport, autorii analizează o varietate de factori pentru a determina modul în care se vor modifica oferta și cererea pentru tipurile individuale de locuri de muncă. Acestea includ schimbări în mărimea forței de muncă naționale datorită ratelor de absolvire a colegiului, pensionărilor și mortalității, împreună cu ratele de adoptare a tehnologiei și impactul COVID-19 asupra creșterii economice. Rezultatul este o analiză extrem de detaliată pentru toate cele trei țări în mai multe scenarii.

“Numărul net de locuri de muncă pierdute sau câștigate este o valoare artificială simplă pentru a evalua impactul digitalizării”, a declarat Rainer Strack, partener senior la BCG și coautor al raportului. „De exemplu, eliminarea a 10 milioane de locuri de muncă și crearea a 10 milioane de noi locuri de muncă pare să aibă un impact neglijabil. Totuși, acest lucru ar reprezenta o perturbare economică uriașă pentru țară – împreună cu milioane de oameni cu locurile lor de muncă în joc ”.

Repere pentru trei țări

Rezultatele cheie ale analizei includ:

  • Australia se confruntă cu cea mai largă gamă de rezultate potențiale. Țara va experimenta probabil o deficiență a forței de muncă de până la 800.000 de angajați cu normă întreagă a forței de muncă naționale (diferența dintre oferta totală și cererea totală în viitoarea forță de muncă) până în 2030. Dar dacă COVID-19 are o impactul pe termen lung asupra creșterii PIB, țara ar putea vedea de fapt un surplus de muncă aproape egal de aproximativ 800.000 de angajați cu normă întreagă.
  • Germania va experimenta probabil o deficiență de forță de muncă în cinci dintre cele șase scenarii pe care autorii le-au modelat, variind de la 200.000 la 2,5 milioane de lucrători.
  • SUA va avea probabil o deficiență de forță de muncă în forța de muncă de 600.000 până la 12.5 milioane de oameni până în 2030.

În toate cele trei țări, profesiile cu cele mai mari deficiențe care se apropie sunt ocupațiile legate de computer și locurile de muncă în știință, tehnologie, inginerie și matematică. Între timp, în grupurile de familii de locuri de muncă care implică puțină sau deloc automatizare, dar care necesită o interacțiune umană plină de compasiune adaptată grupurilor specifice – cum ar fi îngrijirea sănătății, serviciile sociale și anumite ocupații didactice – cererea pentru abilități umane va crește, de asemenea.

Recomandări pentru toți factorii interesați

Raportul oferă mai multe măsuri pe care părțile interesate le pot lua pentru a se pregăti pentru un viitor digitalizat. De exemplu, guvernele naționale ar trebui să își perfecționeze previziunile cu privire la modul în care forța de muncă se va schimba în timp și să dezvolte programe de formare pentru a oferi lucrătorilor strămutați noi competențe. „Guvernele pot, de asemenea, să construiască platforme de ocupare a forței de muncă online, care pot ajuta la potrivirea talentelor disponibile pentru a deschide poziții și oportunități de recalificare”, a declarat Miguel Carrasco, partener senior la BCG și coautor al raportului.

Companiile ar trebui să anticipeze abilitățile și capacitățile de care vor avea nevoie pentru a reuși în viitor, să își îmbunătățească programele de recrutare și păstrare și să construiască o cultură a învățării pe tot parcursul vieții. Și indivizii pot ajuta, de asemenea, învățând proactiv abilități noi și fiind flexibili în ceea ce privește schimbările în timp.

„Pe măsură ce țările se pregătesc să răspundă cerințelor duble ale erei digitale și efectelor economice ale COVID-19, ele trebuie să înțeleagă provocările care urmează”, a spus Michael Priddis, CEO Faethm și coautor al raportului. „Aceasta înseamnă utilizarea de modele analitice mai sofisticate pentru a prezice cererea și oferta pe piața muncii și integrarea acestora în fundamentul strategiilor forței de muncă.”

Sursa: www.bcg.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »