fbpx
Skip to content

Tot ce trebuie să știți despre Libra, criptomoneda Facebook

libra association

Aceasta nu este de fapt criptomoneda Facebook. Este proiectul Asociației Libra, pe care Facebook a co-fondat-o. Asociația, care va servi drept autoritate monetară pentru criptomonedă, spune că scopul lui Libra este “să autorizeze (“empower”) miliarde de oameni”, citând 1,7 miliarde de adulți fără conturi bancare care ar putea folosi moneda.

Rețeaua socială a executat o monedă virtuală, numită Credite, timp de aproximativ patru ani, ca modalitate de a efectua plăți cu privire la jocurile de pe Facebook. În luna mai, Mark Zuckerberg a spus că trimiterea de bani online ar trebui să fie la fel de simplă ca trimiterea de fotografii. Libra este proiectat pentru a facilita oamenilor transferul de bani online, ceea ce ar putea atrage noi utilizatori în rețeaua socială.

Facebook poate avea, de asemenea, planuri mai mari pentru Libra, deși nu le-a împărtășit încă. O nouă filială, numită Calibra, va rula un portofel care va fi necesar în lansarea inițială. “Facebook a creat Calibra, o filială reglementată, pentru a asigura separarea datelor sociale și financiare și pentru a construi și a opera servicii în numele său, în fruntea rețelei Libra”, potrivit unei cărți albe care descrie proiectul Libra. Analiștii de la RBC Capital Markets spun că aceste servicii vor include probabil jocuri și comerț.

Va avea Facebook un control direct asupra noii criptomonede? 

Facebook este unul dintre membrii Asociației Libra, organizația nonprofit care va servi drept autoritate monetară de facto pentru monedă. (Facebook este membru prin Calibra.) Alți membri fondatori includ MasterCard, Visa, PayPal, Uber, eBay, Vodafone și Mercy Corps. Asociația speră să crească la 100 de membri, dintre care majoritatea vor finanța până la 10 milioane de dolari pentru a putea participa la proiect. Fiecare membru are același vot în asociație, cu sediul în Elveția. Prin urmare, Facebook nu va mai avea mai mult de spus despre deciziile asociației decât orice alt membru. Acestea fiind spuse, Facebook va juca un rol important în fazele inițiale ale proiectului Libra. În plus față de rularea portofelului Calibra, Facebook se așteaptă să “mențină un rol de lider până în 2019.” După lansarea rețelei, Facebook declară că rolul și responsabilitățile sale vor fi identice cu cele ale oricărui alt membru fondator.

 Cum este Libra diferită de alte criptomonede?

Să începem prin a aborda modul în care Libra este similară cu alte criptomonede, cum ar fi bitcoin și eter. Ca și ei, Libra există în întregime în formă digitală. Nu veți putea obține o notă sau o monedă de Libra. Și ca și alte criptomonede, tranzacțiile Libra sunt înregistrate pe un registru de soft, cunoscut sub numele de blockchain, care confirmă fiecare transfer. Blockchain-ul Libra va fi gestionat de membrii fondatori în stadiile incipiente, dar va evolua într-un sistem complet deschis în viitor. Spre deosebire de bitcoin, eter și alte criptomonede, care nu sunt susținute de nimic și se mișcă sălbatic ca răspuns la speculații, Libra va fi conectat la un coș de active care îi va ancora valoarea. Asociația Libra nu a spus ce vor fi aceste active, dar a indicat că acestea vor include “depozitele bancare și titlurile de stat în valută de la băncile centrale stabile și reputate”. Acest lucru sugerează valute globale majore, cum ar fi dolarul și euro, care nu fluctuează violent zilnic. Furnizarea de Libra va crește sau se va micșora în funcție de cât de populară este. Dacă oamenii vor să folosească Libra, asociația va cumpăra mai multe dintre activele care stau la baza criptomonedei și va crea, monetărie, nouă pentru Libra. Dacă oamenii vor să renunțe la Libra, asociația le va plăti și distruge sau “arde” cantitatea corespunzătoare de Libra. Susținerea unei valute cu un activ nu este ceva nou. De fapt, era obișnuită. Dolarul american a fost susținut de aur până în 1971. Valoarea dolarului din Hong Kong este legată de dolarul american și gestionată de un consiliu monetar, care poate emite noile bancnote numai dacă are destule rezerve.

Cum se compară Libra și alte criptomonede cu dolarul american?

Dolarul american este acceptat aproape oriunde în lume. Unelor țări le place dolarul atât de mult încât îl folosesc în loc de banii proprii. Desigur, dolarul are și puncte slabe. Utilizarea de dolari, în special peste granițe, poate fi costisitoare, deoarece băncile iauun comision pentru al transforma în moneda locală. Dacă utilizați bani pe o cartelă preplătită, compania de carduri de credit plătește probabil comerciantului o parte din achiziția dvs. Și dacă guvernul american imprimă prea mulți dolari, inflația ar putea urma. În ciuda trendului, criptomonedele nu sunt utilizate pe scară largă. Încercați să cumpărați o ceașcă de cafea cu eter sau bitcoin. (Da, este posibil, dar nu este larg răspândită.) Valoarea criptomonedelor este volatilă, adesea în creștere sau în scădere cu mai mult de 5% pe zi, ceea ce face dificilă obținerea unui sentiment al valorii pe termen lung a activului. Cryptomonedele pot facilita ușor modul de a trimite bani direct cuiva. Deși tranzacțiile nu sunt private, conturile cu criptomonedă pot fi pseudonime. Unele cryptomonede, în special bitcoin, au un plafon privind cantitatea de cryptomonedă (mining), ceea ce înseamnă că proprietarii monedelor existente nu trebuie să-și facă griji în legătură cu crearea arbitrară de monede noi.

Ce spun politicienii și autoritățiile privind reglementarea Libra?

În plus față de Donald Trump și unii legislatori de rang înalt, Jerome Powell, președintele Federal Reserve, a declarat parlamentarilor din Parlamentul European că banca centrală americană “se referă serios” la Libra. Atât sistemul Federal Reserve, cât și un grup separat numit Consiliul de supraveghere a stabilității financiare se întâlnesc pentru a discuta despre Libra alături de factorii de decizie globali, a afirmat el. Europenii și-au exprimat preocupări similare. Bruno Le Maire, ministrul francez de finanțe, a declarat pentru postul de radio Europa 1 despre Libra că era bine, dacă utilizarea sa era limitată la tranzacții, conform AFP, dar nu ar trebui să devină o “monedă suverană” care ar putea fi utilizată pentru a emite datorii sau pentru a servi alte funcții cu banii emise de guverne. Bank of England Gov. Mark Carney a făcut referire la proiectul de criptomonede al Facebook, spunând: “Tot ceea ce funcționează în această lume va deveni instantaneu sistemic și va trebui să facă obiectul celor mai înalte standarde de reglementare”, potrivit celor de la Bloomberg. Markus Ferber, un membru german al Parlamentului European, a declarat că autoritățile de reglementare ar trebui să fie în “alertă ridicată” cu privire la Libra.

Sursa: https://www.cnet.com/news/everything-you-need-to-know-about-facebooks-libra-cryptocurrency/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »