fbpx
Skip to content

Ce este Ethereum?

sitebit ethereum

Ethereum a fost lansat în 2015 – și a devenit acum a doua cea mai mare criptomonedă după Bitcoin prin capitalizare de piață. Cu toate acestea, spre deosebire de Bitcoin, Ethereum nu a fost creat pentru a fi o monedă digitală. În schimb, scopul său a fost de a construi o platformă sigură, globală, descentralizată, care să ia transparența blockchain-urilor și să extindă acele caracteristici la o mare varietate de aplicații.

De exemplu, lucruri precum baze de date, instrumente financiare și jocuri rulează deja pe blockchain-ul Ethereum. Potențialul său viitor este limitat doar de imaginația dezvoltatorilor. Potrivit Coinbase, Ethereum Foundatins spune că „Ethereum poate fi folosit pentru a codifica, descentraliza, securiza și comercializa aproape orice”.

Bazele Ethereum

Similar cu Bitcoin, Ethereum a devenit o modalitate populară de a stoca avere, precum și de a trimite sau de a primi valoare fără utilizarea unui intermediar (cum ar fi o bancă sau un procesator de plăți). A devenit, de asemenea, un vehicul de investiții popular pentru investitorii cripto.

Blockchain-ul Ethereum permite dezvoltatorilor să construiască și să ruleze o mare varietate de aplicații care sunt construite folosind „contracte inteligente”. Aceste contracte inteligente sunt ca contractele tradiționale de hârtie. Acestea conțin un acord între două sau mai multe părți. Cu toate acestea, spre deosebire de un contract tradițional, un contract inteligent se execută automat atunci când termenii sunt îndepliniți fără a fi nevoie de niciun fel de intermediar, precum și fără a fi nevoie ca oricare dintre părți să o cunoască pe cealaltă.

Contractele inteligente care rulează pe blockchain-ul descentralizat al Ethereum permit dezvoltatorilor să implementeze aplicații care (teoretic) vor rula exact așa cum au fost programate să ruleze (fără cenzură, perioade de nefuncționare, fraudă sau orice altă interferență terță parte).

La fel ca Bitcoin, Ethereum este un proiect open source care nu este deținut / operat de nicio persoană sau organizație. Oricine are o conexiune la internet poate interacționa cu rețeaua sau chiar rula un nod Ethereum.

Stablecoins sunt una dintre cele mai populare inovații susținute de Ethereum, care își au valoarea legată de dolar prin contractele inteligente. Acestea sunt cunoscute sub numele de aplicații financiare descentralizate (DeFi).

Cum funcționează Ethereum?

Blockchain-ul Ethereum este ca o platformă de calcul mare care documentează și securizează tranzacțiile. Spre deosebire de blockchain-ul Bitcoin, blockchain-ul Ethereum este mult mai flexibil. De exemplu, dezvoltatorii îl pot folosi pentru a fi o mare varietate de instrumente precum aplicații DeFi, jocuri, software de gestionare a logisticii și multe altele. Ethereum rulează o mașină virtuală (mai multe computere individuale din întreaga lume rulează software-ul Ethereum). Prin urmare, participanții la rețea trebuie să investească mult în hardware și electricitate pentru a menține funcționarea acestuia. În schimbul investiției lor, rețeaua plătește participanților propria criptomonedă asemănătoare Bitcoin numită Ether.

Valoarea eterului este determinată de piață (cerere și ofertă), la fel ca valoarea oricărui alt activ. Prin urmare, valoarea eterului poate fluctua pe parcursul zilei. Dacă intenționați să cumpărați Ether, veți avea nevoie de o cheie publică (care este ca un nume de utilizator), o cheie privată (care este ca o parolă) și un portofel virtual. Dacă tocmai începeți, aplicația Coinbase include un portofel de custodie pentru stocarea criptelor. Există și alte opțiuni de portofel virtual, precum și cu alte aplicații financiare descentralizate.

Sursa: https://evancrosby.medium.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »