fbpx
Skip to content

Ce sunt NFT-urile (jeton non-fungibil)?

sitebit nft

Nu există nimic ca o explozie de știri blockchain care să te lase să te gândești: „Um … ce se întâmplă aici?” Acesta este sentimentul pe care l-am experimentat în timp ce citeam despre cum Grimes a obținut milioane de dolari pentru NFT-uri sau despre faptul că Nyan Cat a fost vândut ca unul. Și până când am crezut cu toții că știm cumva afacerea, fondatorul Twitter a scos la vânzare un tweet autografat ca NFT. Acum, la câteva luni după ce am publicat acest explicator pentru prima dată, vedem în continuare titluri despre oameni care plătesc bani de casă pentru clip art de pietre – și mama mea încă nu înțelege cu adevărat ce este un NFT.

Ce este un NFT? Ce înseamnă NFT?

„Non-fungibil” înseamnă mai mult sau mai puțin că este unic și nu poate fi înlocuit cu altceva. De exemplu, un bitcoin este fungibil – schimbați unul cu alt bitcoin și veți avea exact același lucru. O carte de tranzacționare unică nu este însă fungibilă. Dacă l-ați schimbat cu un alt card, ați avea ceva complet diferit. Ați renunțat la un Squirtle și ați primit un Honus Wagner T206 din 1909, pe care StadiumTalk îl numește „Mona Lisa a cărților de baseball”. (Îi voi crede pe cuvânt.)

Cum funcționează NFT-urile?

La un nivel foarte ridicat, majoritatea NFT-urilor fac parte din blockchain-ul Ethereum. Ethereum este o criptomonedă, cum ar fi bitcoin sau dogecoin, dar blockchain-ul său acceptă și aceste NFT-uri, care stochează informații suplimentare care le fac să funcționeze diferit de, să zicem, o monedă ETH. Este demn de remarcat faptul că alte blockchain-uri își pot implementa propriile versiuni de NFT-uri.

Ce NFT-uri merită să cumpăr ?

NFT-urile pot fi cu adevărat orice format digital (cum ar fi desene, muzică și multe altele), dar o mare parte din entuziasmul actual este în jurul utilizării tehnologiei pentru a vinde arta digitală.

Oare chiar cred oamenii că acest lucru va deveni precum colecționarea de artă?

Sunt sigur că unii oameni chiar așa speră – cum ar fi cine a plătit aproape 390.000 USD pentru un videoclip de 50 de secunde de Grimes sau persoana care a plătit 6,6 milioane de dolari pentru un videoclip de Beeple. De fapt, una dintre piesele lui Beeple a fost scoasă la licitație la Christie’s, „faima” …

Scuze, am fost ocupat să fac clic dreapta pe acel videoclip Beeple și să descarc același fișier pentru care persoana a plătit milioane de dolari.

Uau, nepoliticos. Dar da, acolo devine un pic ciudat. Puteți copia un fișier digital de câte ori doriți, inclusiv arta inclusă în NFT.

Dar NFT-urile sunt concepute pentru a vă oferi ceva ce nu poate fi copiat: proprietatea asupra operei (deși artistul poate păstra în continuare drepturile de autor și reproducerea, la fel ca în cazul lucrărilor de artă fizică). Pentru a o spune în termeni de colecționare de artă fizică: oricine poate cumpăra un tipar Monet. Dar o singură persoană poate deține originalul.

Fără supărare pentru Beeple, dar videoclipul nu este într-adevăr un Monet.

Ce părere ai despre fantoma Gucci de 3.600 de dolari? De asemenea, nu m-ai lăsat să termin mai devreme. Imaginea pe care Beeple o scoase la licitație la Christie’s a ajuns să se vândă cu 69 de milioane de dolari, ceea ce, apropo, este cu 15 milioane mai mult decât pictura lui Monet vândută în Nymphéas în 2014.

Ce rost au NFT-urile?

Asta depinde cu adevărat de faptul dacă sunteți artist sau cumpărător.

Sunt un artist.

În primul rând: sunt mândru de tine. Calea de parcurs. S-ar putea să vă intereseze NFT-urile, deoarece vă oferă o modalitate de a vinde lucrări pentru care altfel s-ar putea să nu existe o piață prea mare. Dacă îți vine o idee foarte grozavă de autocolant digital, ce vei face? Vindeți-l pe iMessage App Store? În nici un caz.

De asemenea, NFT-urile au o caracteristică pe care o puteți activa, care vă va plăti un procent de fiecare dată când NFT-ul este vândut sau își schimbă mâinile, asigurându-vă că, dacă munca dvs. devine extrem de populară și are baloane în valoare, veți vedea unele dintre beneficiile respective.

Sunt cumpărător.

Unul dintre avantajele evidente ale cumpărării de artă este că vă permite să sprijiniți financiar artiștii care vă plac și acest lucru este adevărat cu NFT-urile (care sunt mult mai trendy decât, de exemplu, cu autocolantele Telegram). Cumpărarea unui NFT vă oferă, de obicei, câteva drepturi de utilizare de bază, cum ar fi posibilitatea de a posta imaginea online sau de a o seta ca imagine de profil. În plus, bineînțeles, există drepturi de lăudare pe care le dețineți cu arta, cu o intrare blockchain pentru a o susține.

Nu, am vrut să spun că sunt colecționar.

Ah, bine, da. NFT-urile pot funcționa ca orice alt activ speculativ, de unde îl cumpărați și sperăm că valoarea acestuia crește într-o zi, astfel încât să o puteți vinde cu profit. 

Deci, fiecare NFT este unic?

În sensul plictisitor, tehnic, că fiecare NFT este un simbol unic pe blockchain. Dar, deși ar putea fi ca un van Gogh, unde există o singură versiune reală definitivă, ar putea fi și ca o carte de tranzacționare, unde există 50 sau sute de exemplare numerotate ale aceleiași opere de artă.

Cine ar plăti sute de mii de dolari pentru ceea ce echivalează practic cu un card de tranzacționare?

Ei bine, asta face parte din ceea ce face NFT-urile atât de dezordonate. Unii oameni îi tratează ca și cum ar fi viitorul colecției de artă plastică (citiți: ca loc de joacă pentru mega-bogați), iar unii oameni îi tratează ca pe cărți Pokémon (unde sunt accesibile oamenilor normali, dar și un loc de joacă pentru mega-bogat). Vorbind despre cărțile Pokémon, Logan Paul tocmai a vândut câteva NFT-uri legate de o cutie de un milion de dolari a …

Vreau să-mi maximizez utilizarea blockchain-ului. Pot cumpăra NFT-uri cu criptomonede?

Da. Probabil. Multe dintre piețe acceptă Ethereum. Dar, din punct de vedere tehnic, oricine poate vinde un NFT și ar putea cere orice monedă dorește.

Ce se întâmplă dacă aș vrea să vizionez o emisiune TV care este cumva legată de NFT-uri?

Credeți sau nu, aveți opțiuni! Steve Aoki lucrează la un spectacol bazat pe un personaj dintr-o lansare anterioară NFT, numit Dominion X. Site-ul emisiunii spune că va fi o serie episodică lansată pe blockchain (primul scurt videoclip este pe OpenSea) și există sute de NFT-uri asociate deja spectacolului.

Există, de asemenea, un spectacol numit Stoner Cats (da, este vorba despre pisici și da, interpreți sunt Mila Kunis, Chris Rock și Jane Fonda), care folosește NFT-uri ca un fel de sistem de bilete. În prezent, există un singur episod disponibil, dar un Stoner Cat NFT (care, desigur, se numește TOKEn) este necesar pentru a-l viziona.

V-ați săturat de „NFT”?

Da.

Sursa: www.theverge.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »