fbpx
Skip to content

Chile atrage China, Japonia în impulsuri cu litiu pentru tehnologie, confruntându-se cu vânzări dure

sitebit.ro

Chile exercită presiune în ceea ce privește investițiile în tehnologia bateriilor în schimbul accesului la depozitele sale de litiu, există un interes din partea Chinei, Japoniei și a Europei, întrucât firmele globale vor să-și asigure cererea de „metal”, vitală pentru trecerea la vehicule electrice.

Țara sud-americană, producătorul mondial de litiu numărul 2, a organizat expoziții la nivel mondial înaintea unei a doua licitații de litiu privind investițiile, potrivit oficialilor și documentelor guvernamentale chiliene văzute de Reuters. 

Acestea au atras zeci de firme din China, producători de baterii japoneze precum Toshiba Corp și agenția nucleară de stat Rosatom din Rusia, arată documentele. Companiile atrase de potențialul acces la depozitele imense ale „aurului alb” din Chile, mai exact întinderile cu sare aridă din deșertul Atacama.

O licitație – prevăzută pentru începutul anului 2020 – oferă o ofertă garantată de litiu chilian cu reducere în schimbul angajamentului de a construi fabrici de piese pentru baterii în Chile, deoarece guvernul urmărește să valorifice rezervele unice în lume.

Supraoferta și scăderea prețurilor de litiu au făcut, însă, ca afacerea să se vândă dur. Într-o ofertă anterioară din 2018, toți cei trei câștigători, inclusiv gigantul electronic Samsung SDI și producătorul de oțel coreean Posco, au renunțat ulterior.

„Nu văd acest final mai bine decât la licitația anterioară”, a declarat Jaime Alee, un consultant de litiu chilian, care a sfătuit investitorii străini din țară. El a menționat că tendința globală a fost pentru lanțurile de aprovizionare mai aproape de casă. „Având în vedere acest lucru, nu văd logica instalării (unei instalații) în Chile.”

Cu toate acestea, depozitele uriașe din Chile sunt atrăgătoare pe fondul unei curse dure pentru a bloca livrările, ceea ce va fi cheia pentru un viitor al transportului electrificat și al dispozitivelor inteligente.

Agențiile de investiții și dezvoltare din Chile InvestChile și CORFO au organizat evenimente în China, Franța, Japonia și Coreea de Sud în acest an pentru a susține interesul. Ei spun că problemele de la prima licitație au fost rezolvate de atunci.

Expozițiile au atras interesul în China de la zeci de firme, inclusiv China Development Bank, firma energetică TBEA, gigantul de produse chimice Sinochem și producătorul de aluminiu Chinalco, arată documentul din 29 august. 

Băncile și minerii japonezi, organismul de infrastructură din Coreea de Sud, Umicore din Belgia și conglomeratul francez de transport Bollore au participat la alte expoziții globale, a confirmat un oficial pentru InvestChile.

O declarație a Grupului Rosatom a confirmat că companiile sale își cântăresc opțiunile în Chile.

„Organizațiile Rosatom consideră în continuare Chile ca un potențial partener pentru implementarea proiectelor de litiu și sprijinirea inițiativelor administrației locale menite să atragă companii străine să participe la proiecte comune în acest domeniu”, a spus acesta.

Bollore a refuzat să comenteze, la fel ca Toshiba din Japonia, cu purtătorul de cuvânt Ryoji Shinohara adăugând: „Nu dezvăluim informații legate de afaceri, inclusiv participarea la astfel de expoziții, decât dacă se ia o decizie oficială.”

Sinochem a spus într-un răspuns pe e-mail că „nu are un plan pentru construirea unei fabrici în Chile în viitorul apropiat”.

Un purtător de cuvânt al Chinalco a declarat că nu știe problema, în timp ce China Development Bank, TBEA și Umicore nu au răspuns la întrebări.

PUȚIN CÂTE PUȚIN

Interesul chinez pentru litiul chilian, în special, a crescut pe măsură ce gigantul asiatic crește producția de vehicule electrice. Anul trecut, Tianqi din China a încheiat o tranzacție de 4 miliarde de dolari pentru a achiziționa un sfert din cantitatea extrasă de cea mai mare companiei de extracție a litiului din Chile.

Chile găzduiește jumătate din rezervele de litiu ale lumii, atât cu SQM, cât și cu compania americană Albemarle, principalul producător mondial, extrăgând „metalul” râvnit din bazinele de saramură albastră strălucitoare din vastele întinderi de sare albă din deșert.

Cu toate acestea, o anchetă Reuters din luna iulie a constatat că Chile s-a străduit să valorifice pe deplin ofertele, nereușind să clarifice atât cantitatea de litiu pe care ar putea-o oferi, cât și reducerea de preț.

Producătorii chilieni în prezent exportă în mare parte litiu nerafinat, nu piese de baterie cu valoare mai mare. Speranțele din Chile vor genera într-o zi câștiguri suplimentare pentru economia sa orientată spre export.

În ciuda interesului reînnoit, administrația președintelui de centru-dreapta, Sebastian Pinera, a așteptat ofertele pentru a doua rundă de licitație.

Scăderea prețurilor litiului și distanța dintre Chile și piețele de consum cresc costurile și fac dificilă atragerea producătorilor străini.

Pablo Terrazas, șeful agenției de dezvoltare Corfo, care supraveghează licitația, le-a spus parlamentarilor în această lună că tranzacția oferită nu a fost poate la fel de dulce cum a fost anticipat.

„Dacă companiile producătoare de baterii nu sunt interesate … nu le putem obliga să se înființeze în Chile”, au spus parlamentarii. „Acest lucru poate încă să reușească sau să eșueze”.

Terrazas a spus că speră să atragă companiile care fac piese pentru bateriile utilizate în scule, scutere electrice și dispozitive de stocare.

„Am început să vrem să vindem cele mai sofisticate baterii pe placul celor de la BMW sau Volkswagen. Dar cred că trebuie să mergem puțin câte puțin … și să ne dezvoltăm “, a spus el.

Surse: https://in.reuters.com/article/chile-lithium/chile-taps-china-japan-in-lithium-for-tech-push-faces-tough-sell-idINKBN1W30ED

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »