fbpx
Skip to content

Microsoft și HPE fac echipă pentru a conecta Azure cloud la Stația Spațială Internațională

sitebit.ro iss spatiu

Cerul nu este limita pentru cloud: Microsoft colaborează cu Hewlett Packard Enterprise pentru a aduce tehnica de calcul Azure Cloud la Stația Spațială Internațională. 

Computerul HPE Spaceborne-2, care urmează să fie lansat în 20 februarie la bordul navei de marfă robotizate Cygnus de la Northrop Grumman, va oferi calcul de margine, capabilități de inteligență artificială și o conexiune cloud la orbită pe o platformă integrată, ceea ce ar putea fi o premieră pentru tehnologia cloud.

Aceasta nu este prima dată când NASA conectează stația spațială la serviciile de cloud computing. În 2019, de exemplu, Amazon Web Services a participat la o demonstrație care a folosit procesarea bazată pe cloud pentru a distribui fluxuri video live din spațiu.

Nu este prima rundă orbitală pentru HPE. În 2017, compania a lansat primul său computer Spaceborne, care a demonstrat viteze de procesare la nivel de supercomputer care depășesc un teraflop în cele 20 de luni pe care le-a petrecut pe orbită.

Serviciile privind utilizarea tehnicii de calcul  în spațiu au parcurs un drum lung de atunci și acum este un moment propice pentru colaborarea Microsoft-HPE. Cu doar câteva luni în urmă, Microsoft și-a extins amprenta în cloud până la frontiera finală cu Azure Space.

Mark Fernandez, investigatorul principal pentru Spaceborne Computer-2 și arhitect de soluții al Converged Edge Systems de la HPE, a declarat că așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu Microsoft pe Azure Space.

„HPE și Microsoft colaborează pentru a accelera și mai mult explorarea spațiului, oferind tehnologii de ultimă generație pentru a aborda o serie de nevoi de procesare a datelor în timp ce se află pe orbită”, a spus el într-o postare pe blogul Azure.

Spaceborne Computer-2 sau SBC-2 pe scurt, este construit pe sistemul HPE Edgeline Converged Edge, care este proiectat în mod intenționat pentru un mediu înconjurător dur.

„Astronauții și exploratorii spațiali merită acces la cele mai bune tehnologii de cloud computing și procesare avansată la cel mai înalt nivel”, a declarat Tom Keane, vicepreședinte corporativ pentru Azure Global. „Uneori, analiza trebuie făcută imediat, unde contează fiecare moment care trece, iar alteori analiza este atât de complexă, încât poate fi efectuată doar cu puterea cloud-ului hiperscală.”

Pentru a combina puterea datelor cu puterea cloud-ului, SBC-2 va fi conectat la Microsoft Azure prin stațiile de la sol ale NASA și HPE.

Keane a spus că HPE și Microsoft evaluează capacitățile de tehnicii de calcul ale SBC-2 și dezvoltă modele de limbaj ale „mașinii” pentru a face față unei varietăți de provocări de cercetare – de exemplu, cum putem să anticipăm furtunile de praf care ar putea afecta misiunile viitoare de pe Marte, cum să cultivăm cel mai bine plante pentru hrană în spațiu și cum să se utilizeze imagistica cu ultrasunete îmbunătățită cu inteligență artificială (AI) pentru a face diagnostice medicale în spațiu.

SBC-2 va fi utilizat pentru proiecte de cercetare sub sponsorizarea ISS National Lab timp de doi până la trei ani – cam atât cât se preconizează că va dura o misiune pe Marte.

Sursa: www.geekwire.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »